Kopen op afbetaling

Meteen leuke spullen kopen om vervolgens op termijn af te betalen, het kan!

Inleiding – Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is iets dat doorheen de jaren in ons dagelijks leven is geslopen. Vroeger konden we het ons nauwelijks voorstellen dat we een bepaald artikel zouden kopen zonder het volledig te betalen, maar vandaag de dag is het de normaalste zaak van de wereld. Bijna iedere supermarkt of grote elektronicawinkel biedt u tegenwoordig wel de mogelijkheid om hun spullen op afbetaling te kopen. Eigenlijk is dit niet slecht, want het biedt de consument een grotere koopkracht, maar aan de andere kant zijn het stuk voor stuk kleine kredieten waar u ook kosten voor moet betalen. Vergis u immers niet, na afloop van uw afbetaling bent u vaak meer geld kwijt dan wanneer u het artikel gewoon in één keer had gekocht.

Hoe kopen op afbetaling?

Van zodra een winkel de mogelijkheid biedt aan haar klanten om een bepaald artikel aan te kopen op afbetaling is het in principe mogelijk om een artikel af te betalen. Het is hierbij wel belangrijk om er even bij stil te blijven staan dat er een melding zal worden gemaakt van kosten die in rekening worden gebracht. Winkels zijn immers veelal alleen bereid om een koop op afbetaling toe te staan wanneer ze er zelf nog een beetje extra winst op hebben. Kopen op afbetaling mag dus met andere woorden zeer interessant lijken (en dat zal het voor veel mensen ook ongetwijfeld zijn), hou altijd rekening met de kosten die er aan verbonden zijn.

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan kopen op afbetaling?

In tegenstelling tot bij een gewoon krediet eist de winkel die de afbetaling toestaat doorgaans geen bewijs van inkomsten. Dit zorgt er voor dat u als consument zonder enig probleem een relatief hoge afbetaling kunt doen. Dit is op zich goed nieuws, maar anderzijds brengt deze manier van werken ook bepaalde risico’s met zich mee. U bent als consument immers op deze manier op geen enkele mogelijke wijze beschermd tegen eventuele betalingsachterstanden. Hou er tot slot rekening mee dat dit exact de reden is waarom er in iedere overeenkomst wordt opgenomen dat het aangekochte artikel eigendom blijft van de winkel tot op het ogenblik dat het volledig is afbetaald.