Groen krediet

Een groen krediet is de oplossing voor iedereen die wil investeren in groene en duurzame oplossingen…

Inleiding – Groen krediet

Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest over het groen krediet. Een groen krediet is immers een speciale financiering die u kunt afsluiten wanneer u besluit om te investeren in groene en duurzame toepassingen. Een groen krediet is vooral interessant omdat het kredietnemers niet alleen voorziet van een lage rente, maar ook nog eens van een aantrekkelijk fiscaal voordeel. Het is vooral het fiscaal voordeel dat de laatste jaren voor verschillende investeringen echter aan banden werd gelegd waardoor de kloof tussen oude en nieuwe groene kredieten toch aanzienlijk is geworden. Het is dan ook nog maar de vraag of het tegenwoordig nog steeds de moeite loont om een groen krediet af te sluiten.

Een groen krediet aanvragen

Een groen krediet verschilt eigenlijk niet zoveel in vergelijking met andere kredieten, alleen dient u bij het aanvragen wel rekening te houden met enkele kleine beperkingen. Het is bijvoorbeeld enkel en alleen mogelijk om een groen krediet aan te vragen wanneer u kunt aantonen dat het geld van het krediet daadwerkelijk gebruikt zal worden om een groene en duurzame investering mee te financieren. Hiervoor eist de bank één of meerdere documenten die werden uitgeschreven en gehandtekend door een erkend bedrijf of een erkende aannemer en waaruit moet blijken wat de aankoopwaarde is van de investeringen die u wenst te doen. Ook een duidelijke omschrijving van de aard van de investering is vereist. Alleen wanneer u over deze documenten beschikt en wanneer uw financiële situatie het toelaat zal de bank u waarschijnlijk met plezier een groen krediet verstrekken.

Is een groen krediet nog steeds interessant?

We hoeven het niet onder stoelen of banken te steken dat het groen krediet voor heel wat investeringen minder aantrekkelijk is geworden. Vooral mensen die bijvoorbeeld willen investeren in zonnepanelen zullen merken dat een groen krediet ze vandaag veel minder voordelen zal bieden dan vroeger het geval was. Wanneer u dan weer eerder van plan bent om nieuw glas in uw woning te installeren met een hoge isolerende factor, dan wordt het opeens een heel ander verhaal. Voor dergelijke investeringen is het groen krediet wel nog steeds interessant. Hou er tot slot ook rekening mee dat de fiscale voordelen op een groene investering alsook op een groen krediet afhankelijk kunnen zijn van de stad in kwestie. Verschillende fiscale voordelen mogen dan op federaal niveau afgeschaft zijn, er zijn er op Vlaams niveau allerhande nieuwe bijgekomen.