Hypothecaire kredieten

Hypothecaire kredieten openen de weg naar uw droomhuis

Inleiding – Hypothecaire kredieten

Hypothecaire kredieten zijn speciale kredieten die in het leven zijn geroepen om mensen die een eigen huis willen kopen te voorzien van voldoende kapitaal. De kans dat u immers op een spaarrekening voldoende geld heeft staan om een volledige eigendom te financieren is erg klein. Wat hypothecaire kredieten betreft is er de voorbije jaren heel wat veranderd. U kunt tegenwoordig natuurlijk nog steeds het gewone hypothecair krediet aanvragen, maar daarnaast is er ook bijvoorbeeld het aflossingsvrij hypothecair krediet bijgekomen net als de spaarhypotheek, de levenhypotheek, etc. Zoals u ziet kunt u als kredietnemer tegenwoordig een keuze maken uit verschillende soorten hypothecaire kredieten waar we u in dit artikel graag meer over vertellen.

Welke hypothecaire kredieten bestaan er allemaal?

Wanneer we kijken naar de verschillende hypothecaire kredieten die op de markt terug te vinden zijn stellen we een grote diversiteit vast. Allereerst is er natuurlijk het gewoon hypothecair krediet. Dit is een financiering die u de mogelijkheid biedt om geld te lenen tot op een termijn van 30 jaar en waarbij maandelijks van het geleende bedrag wordt afgelost. Naast dit gewoon hypothecair krediet bestaat er echter ook nog zoiets als een aflossingsvrij hypothecair krediet. Deze kredietvorm heeft verschillende varianten en kenmerkt zich omwille van het feit dat er niet van het geleende bedrag wordt afbetaald tot op de vervaldatum van de kredietovereenkomst. Dan moet het volledige geleende bedrag immers in één keer worden afgelost.

Wat heb ik nodig om hypothecaire kredieten aan te vragen?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de voorwaarden die verbonden zijn aan het verkrijgen van hypothecaire kredieten iets strenger zijn dan de kredietvoorwaarden van gewone kredietvormen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er vaak veel geld wordt geleend en dat vooral voor een bijzonder lange termijn. Om hypothecaire kredieten aan te vragen dient u dan ook steeds en minimaal in het bezit te zijn van een inkomstenfiche, eventuele aanvullende financiële waarborgen en de nodige informatie over het bedrag dat u denkt nodig te hebben. Hou er tot slot rekening mee dat hypothecaire kredieten enkel en alleen worden verstrekt met een hypotheek als waarborg. De bank heeft met andere woorden gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst altijd het recht om de woning te verkopen indien de kredietnemer niet aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen.